Reporter: Domnule Stefanescu ce v-a determinat sa intrati in politica ?

Raspuns: Ani de zile am protestat in strada pentru respectarea unor valori si pentru o schimbare profunda a societatii romanesti. Am fost haituit de puterea pesedista in diverse moduri. Mi-au fost incalcate drepturile constitutionale, am fost gazat sau alergat de jandarmii lui Dragnea, am trecut prin multe alte abuzuri pe care le-am indurat si care enumerandu-le ar presupune sa ocup prea mult spatiu. Am renuntat la o multime de avantaje si am suferit pentru acest crez, de a construi o altfel de Romanie. Dupa ce am reusit sa-i inlaturam de la putere pe pesedisti am observat ca cei care au venit la guvernare, cu mici exceptii, au inceput sa se comporte la fel. Atunci am tras conluzia ca aceasta schimbare nu poate fi facuta decat de cei care au luptat pentru ea, de cei care si-au facut o credinta din asta. Liberalii s-au urcat in fotoliile puterii pe spezele noastre si au uitat tot ce au promis in toamna. Asta a fost momentul care m-a determinat sa intru in politica.

Reporter: De ce la USR?

Raspuns: Pentru ca doar ei s-au comportat in sensul cerintelor noastre: clasa politica noua, cu oameni din afara sistemului, un program foarte clar, in sensul sustinerii justitiei independente, a respectarii drepturilor civile, o societate liberala, deschisa tuturor tendintelor, o orientare clara euro-atlantica si o piata consolidata fara monopoluri. Si apoi, majoritatea camarazilor mei, cu care am luptat in ultimii ani, sunt in USR.

Reporter: Ce inseamna o Romanie altfel ? Cum vedeti dumneavoastra aceasta schimbare ?

Raspuns: Buna intrebare! O Romanie altfel va fi tara in care spaga nu mai e atotcuprinzatoare, in care nepotismul si politizarea sunt eradicate, in care Justitia nu va mai reactiona la telefoanele politicienilor, in care serviciile secrete sunt in mod real controlate public, in care economia nu mai e dominata de monopolurile private sau publice, in care concetatenii nostri nu mai sunt nevoiti sa-si ia lumea in cap de nevoie, devenind sclavi pe plantatiile altora. O tara  asa cum vedem atunci cand ajungem in Occident. 

Reporter: Nu sunteti primul care spune asta. Cum veti face sa se intample aceste lucruri ?

Raspuns: Mi-e teama ca nu multi politicieni mehedinteni  au spus asta. Si chiar mai putini au incercat sa faca ceva in sensul asta. Cati politicieni din Mehedinti ati cunoscut care au protestat in strada ani de zile pentru vreo cauza publica ? Cati politicieni ati auzit ca si-au sacrificat propriile interese pentru vreun crez ? Pentru toate astea trebuie sa renunti la o multime de lucruri, deoarece opozitia la schimbare e puternica si nemiloasa. Nimeni nu intra in astfel de batalii daca nu crede in ceva sau are vreun avantaj imediat. In acesti ani am primit o multime de oferte, puteam oricand sa renunt foarte profitabil. Insa asta ar fi insemnat sa accept compromisul, sa fiu inca unul cumparat de sistem. 

Societatea s-a schimbat , a aparut o noua generatie de oameni care nu mai judeca pavlovian. Singur, e greu sa poti duce astfel de promisiuni, tinand seama  de mafia actuala, insa am increderea ca la momentul potrivit se vor aduna suficienti oameni de onoare.

Reporter: Ce va face sa credeti ca vor exista suficienti oameni care sa vrea sa faca aceasta schimbare?

Raspuns: Sa va spun o poveste. In 2017, la doar o luna si ceva dupa ce PSD-ul a preluat puterea politica, o mana de oameni a iesit in strada. La Timisoara eram vreo 20 de persoane care protestau in Piata Operei. Din cand in cand, pensionari manipulati de presa pesedista treceau pe langa noi scuipandu-ne si injurandu-ne. Eram putini dar siguri pe ceea ce urma sa facem. In fiecare zi eram acolo. Dupa cateva saptamani eram sute, apoi mii iar apoi zeci de mii. Scanteia marilor schimbari nu este aprinsa de multimi, ci, mai mereu, de cativa oameni determinati si consecventi. Dupa 2 ani si jumatate reuseam sa-i inlaturam de la putere si sa schimbam trendul politic. Nu aducand in strada milioane de oameni, ci prin organizare si consecventa. Oamenii au nevoie de lideri care sa-si asume responsabilitatea unor decizii si, mai devreme sau mai tarziu, ii vor urma. 

E doar o chestiune de timp si hotarare. 

Reporter: De ce ati venit la Severin? De ce n-ati ramas la Timisoara ?

Raspuns: Pentru ca sunt mehedintean. Aici m-am nascut, aici am trait pana la 20 de ani, aici am familia si stramosii. Ma surprinde oarecum intrebarea asta ! Oare asa va intrebati copiii cand se intorc acasa ? Provin dintr-o veche familie de mosneni de la Bala. Am fost educat in spiritul asta, al identitatii si datoriei. 

Sunt mai mehedinteni decat mine politicienii care au condus Mehedintiul in ultimul timp si care sunt venetici din alte judete? Nu cred !  Eu nu sunt prins in paienjenisul de interese care controleaza totul aici, n-am clienti politici sau rubedenii de care sa depind sau care sa depinda de mine. Nu fac parte din aceasta cloaca in care de 30 de ani se perinda aceiasi politicieni, care-si schimba doar culoarea politica, nu si naravul. 

Am reusit sa am statutul social si profesional pe care il am fara sa lucrez vreodata pentru statul roman, fara sa am contracte cu statul, fara sa beneficiez vreodata de vreo sinecura. Doar prin mine insumi. E prima data cand candidez la o functie publica. Am venit sa ofer, nu sa iau ceva. Personal, am tot ce imi trebuie.

Reporter: Care credeti ca e cea mai mare provocare pe care o aveti de intampinat? 

Raspuns: Sa-i fac pe oameni sa creada ca se poate si la noi. Sa-i fac sa aiba suficient curaj pentru a nu se mai inchina obedient puterii politice, oricare ar fi ea. De exemplu, in ultimii 20 de ani majoritatea oamenilor din Severin nu au incalzire. In multe alte locuri oamenii ar fi iesit in strada, ar fi spulberat orice putere care i-ar fi mintit. Aici toata lumea tace si blesteama, fara sa faca nimic. Oameni buni, nu Dumnezeu ne-a adus aici ci aceia pe care dumneavoastra i-ati ales. Politicienii nu sunt extraterestrii, sunt oglinda societatii care i-a scos in fata.

Reporter: Cum veti reusi sa faceti schimbarile de care vorbiti?

Raspuns: Am un program politic. Merita sa-l cititi. E altfel decat ce ati auzit pana acum, e un contract pe care il propun celor care ma vor vota. Insa ceea ce va conta e vointa politica, e determinarea care m-a facut sa renunt la multe in acesti ani pentru acest vis, de a lasa fiului meu o Romanie altfel. O Romanie de care sa fie mandru si care sa fie respectata oriunde s-ar duce. Stra-stra-bunicul meu Vasile Stefanescu a luptat in razboiul balcanic si in primul razboi mondial. A fost sub comanda vestitului general Dragalina. Un general foarte iubit de soldatii din Divizia a II-a, formata in majoritate din olteni. Mi-a lasat cu limba de moarte, inainte de-a muri, mostenirea asta, de-a lupta pentru o Romanie asa cum n-a fost niciodata. Desi eram copil mi-a inmanat si o cutie in care soldatii isi pastrau efectele de razboi, ca marturie a sacrificiile pe care le-au facut generatiile trecute.

Reporterul: Ce veti face daca nu veti invinge?

Raspuns: Voi lupta ca si cand asta e ultima mea lupta. Asa am facut mereu pana acum, infruntand de fiecare data pronosticurile. Indiferent ce se va intampla, voi continua sa fac politica in Mehedinti. Cred ca a venit momentul schimbarii si aici. E printre ultimile baronate rosii si asta trebuie schimbat. Si vom schimba !

Reporter: Care e mesajul dumneavoastra catre alegatori ?Raspuns: Cei care cred ca lucrurile nu merg cum trebuie, sa ni se alature. Schimbarea va fi infaptuita doar atunci cand va exista o masa critica de oameni care se va hotari sa actioneze. Doar privind si injurand, nu se va intampla nimic. Schimbarea inseamna mai mult decat un vot, ea incepe cu fiecare dintre noi.