Contractul cu Mehedințenii – Laurențiu Ștefănescu

Valorile si principiile care mi-au ghidat activitatea civico-politica de pana acum, vor sta si la baza activitatii mele de presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti. Aceste valori nu sunt negociabile.


• Respectarea drepturilori individuale si cetatenesti.
• Consolidarea statului de drept si independenta justitiei.
• Toleranta in raporturile cu minoritatile.
• Orientarea strategica nord-atlantica a Romaniei .
• Intarirea rolului Romaniei in UE.
• Deschiderea pietei politice romanesti, prin inlaturarea barierelor legale impuse de legile electorale (numarul de semnaturi, pragul electoral, cresterea nivelului de reprezentativitate prin alegerile in doua tururi etc).
• Innoirea clasei politice romanesti prin cresterea rolului alegatorului. Alegatorul trebuie sa aiba intotdeauna ultimul cuvant iar alesul sa respecte intotdeauna cuvantul acestuia.
• Consultarea si particiarea cetateneasca la actul decizional politic si administrativ
• Economie de piata consolidata.
• Respectul fata de identitate si credintele religioase.

In baza acestui Contract semnat cu dumneavoastra, ma angajez sa incep, cu prioritate, in primele 6 luni de mandat, urmatoarele actiuni:

  • Audit extern extins asupra activitatilor financiare si juridice din ultimele doua mandate ale executivului judetean. Dosarele suspecte vor fi trimise la DNA.
  • Analiza organigramei directiilor si serviciilor Consiliului Judetean si a fiselor posturilor. Acolo unde apar incompatibilitati, angajari nepotrivite cu fisa postului sau de natura politica, se vor organiza concursuri pentru ocuparea respectivelor pozitii publice, in baza criterilor si a responsabilitatilor stabilite conform legii.
  • Comunicarea publica a situatiei existente, a proiectelor si planurilor ce urmeaza sa fie realizate. Toate acestea, in baza consultarii si acordului dumneavoastra precum si in baza necesitatii dezvoltarii durabile a judetului.

Daca nu voi indeplini aceste promisiuni, in primele 6 luni, imi asum responsabilitatea de a-mi da demisia.

Obiectivele generale sunt date de trei directii programatice

  • Combaterea saraciei.
  • Combaterea migratiei.
  • Combaterea coruptiei.

Atat saracia cat si migratia au ca prim determinant coruptia.

Obiective generale.

  1. Depolitizarea aparatului administrativ al Consiliullui Judetean, a institutiilor si serviciilor subordinate Consiliului Judetean Mehedinti. Unul din motivele proastei functionari a administratiei de stat e generat de nepotismul si politizarea acesteia, prin angajarea pe pozitii publice a unor personae nepotrivite sau clientelare. Astfel, ne propunem:
  • Organizarea concursurilor profesionale si de abilitate manageriala pentru ocuparea pozitiilor de conducere in institutiile descentralizate ce tin de Consiliul Judetean.
  • Concursurile trebuie sa fie transparente, cu criterii de evaluare clare si anuntate din timp si care trebuie sa fie percepute ca fiind corecte de catre participanti.
  • Fiecare post public din aceste institutii trebuie sa aiba o fisa a postului care sa reglementeze abilitatile, studiile si incompatibilitatile specificate pentru ocuparea unei astfel de pozitii in serviciul public.
  • Criterile trebuie sa incurajeze tinerii, pe cei cu studii consolidate la universitati de prestigiu, concetatenii nostri care vor sa se repatrieze din alte tari etc..
  1. Transparentizarea actului de decizie administrativa. Publicarea pe site-ul Consiliului Judetean Mehedinti a tuturor contractelor/facturilor de achizitii publice sau cele care angajeaza lucrari publice, indiferent de suma. Coruptia e fenomenul care macina societatea romaneasca, obiceiul solicitarii spagii in atribuirea unor astfel de contracte fiind cel mai intalnit si grav fenomen. Comunitatea trebuie sa stie cum se cheltuie banii publici, cine sunt contractantii pentru aceste servicii publice si cum se deruleaza aceste relatii comerciale.
  2. Informatizarea serviciilor publice oferite contribuabililor. Transmiterea in direct a sedintelor Consiliului Judetean, comunicarea cu tertii, analiza si emiterea de documente oficiale etc. Contribuabilul trebuie sa beneficieze de servicii in timp util si fara conditionari si birocratie. Acest lucru poate fi infaptuit prin informatizarea intregului lant decizional si de comunicare al aparatului administrativ al judetului.
  3. Alocarea resurselor catre comune in vederea sustinerii programelor de dezvoltare locala in baza unui concurs de proiecte. Desi exista criterii de alocare, de obicei, banii sunt orientati catre comune in baza unor relatii de prietenie sau interes politic. Astfel, modul de alocare a resurselor nu e eficient si nici onest realizat, favorizand primarii din partidele de guvernamant. Trebuie incurajate acele administratii locale care sunt capabile sa acceseze fonduri europene si care pot sa propuna proiecte viabile.
  4. Infiintarea unui Serviciu, in cadrul Consiliului Judetean care sa se ocupe exclusiv de realizarea de proiecte de finantare europeana, atat pentru uz propriu, cat mai ales pentru a deservi primariile comunelor din judetul Mehedinti. Autoritatile locale din judet au la dispozitie sume importante care pot fi accesate de la Uniunea Europeana, dar care, de cele mai multe ori, nu sunt cheltuite. Lipsa de intelegere, uneori costurile, fac primariile sa nu foloseasca pe deplin aceasta resursa foarte importanta. Exista nevoia unui spatiu fizic si administrativ in care autoritatile comunale sa poata primi explicatii, consultanta si sfaturi, dar si servicii profesionale pentru realizarea proiectelor de accesare a fondurilor europene.
  5. Realizarea investitiilor in baza unor programme sectoriale multianuale. Din pacate, investitiile se fac fara a avea o viziune de ansamblu, rezolvand partial probleme, fara tinte pe termen lung. Pentru a avea impact public, investitiile trebuie prioritizate si asamblate in programme sectoriale multianuale. Acestea trebuie sa acopere interesul public si sa vizeze dezvoltarea pe termen mediu si lung.
  6. Introducerea criteriilor “eco” in deciziile de alocare a resurselor catre comune. Majoritatea administratiilor comunale sau orasenesti din judet au o mare toleranta fata de poluarea raurilor/apelor comunale dar si in ceea ce priveste curatenia spatiilor publice. Gropile de gunoi ilegale, aruncatul gunoiului la marginea comunitatii, taierea ilegala a copacilor de pe marginea drumurilor etc., sunt realitati uzuale in peisajul judetului Mehedinti. In acest context, propunem introducerea unor criterii de apreciere a bunelor practici ecologice in activitatea autoritatilor locale si sanctionarea acestora in situatia constatarii unor situatii grave.
  7. Deciziile politice si administrative trebuie sa raspunda nevoilor si asteptarilor cetatenilor, ale alegatorilor. De aceea, orice decizie, pentru a fi utila si corecta, nu poate fi luata fara consultarea prealabila a cetatenilor la care se refera. Mandatul meu de presedinte al Consiliului Judetean se va baza pe comunicarea permanenta cu alegatorii, pe dezbateri si consultari publice periodice precum si pe sedinte deschise si participative.

Daca nu voi incepe aceste proiecte in primul an, imi asum responsabilitatea de a-mi da demisia.

Obiective specifice

  1. Lansarea in spatiul public a dezbaterilor pentru sustinerea realizarii autostrazii A6. Din nefericire, Oltenia si in particular Severinul, nu sunt racordate la retelele de infrastructura nationala si europeana, acesta fiind un obstacol major in dezvoltarea economica a zonei. Desi pozitia geografica e strategica, autoritatile au uitat aceasta zona, neincluzand-o in proiectele de dezvoltare nationala. Politicienii locali, obedienti sefilor de la Bucuresti, n-au facut nimic pentru a conecta judetul la circuitul European al marfurilor si serviciilor.
  2. Dunarea, centrul proiectelor de dezvoltare zonala. Pentru aceasta sunt necesare:
    a) Construirea unor porturi turistice si de agrement la Severin si Orsova in care sa poata acosta ambarcatiunile de agrement si care sa aiba toate facilitatile necesare.
    b) Realizarea falezei de-a lungul Dunarii intre gara si piciorul podului lui Apolodor.
    c) Restaurarea piciorului Podului lui Apolodor si transformarea sa intr-un obiectiv turistic major al orasului.
    d) Terminarea lucrarilor de amenajare a Muzeului Portile de Fier si includerea sa in circuitul turistic.
    e) Organizarea de evenimentelor nautice pe Dunare, spectacole si festivaluri care sa includa Dunarea si malurile sale pline de istorie.
  3. Realizarea unor proiecte de dezvoltare si amenajare a unor spatii care trebuie sa fie incluse in circuite turistice, la nivel judetean.
    a) Programe de amenajare si reabilitare a culelor mehedintene. Culele sunt cele mai reprezentative si specifice prezente ale culturii materiale oltenesti. Consiliul Judetean trebuie sa ajute proprietarii pentru a amenaja aceste obiective si pentru a le introduce in circuitul turistic ( Cula de la Cerneti, Brosteni etc.)
    b) Amenajarea si utilarea Insulei Simian pentru a o transforma intr-un spatiu de desfasurare a actiunilor culturale si de distractie.
    c) Realizarea unui port turistic la Dubova, transformarea si reconfigurarea acestei zone intr-una in care sa se desfasoare evenimente nautice sportive si de entrateiment.
    d) Infiintarea unei statiuni turistice in nordul judetului (Ponoare, Izverna) cu scopul de-a atrage un numar cat mai mare de turisti, intr-o zona cu mare potential turistic.
  4. Amenajarea unui parc industrial care sa beneficieze de toate facilitatile de infrastructura. In acest fel, judetul atragand investitii, va crea noi locuri de munca si va avea noi surse de finantarea a bugetelor locale.
  5. Dezvoltarea infrastructurii la nivel judetean si interconectarea cailor de transport marfuri si personal intr-un hub usor accesibil si eficient. Asta presupune: o autostrada care sa lege vestul de sudul Europei, drumuri judetene amenajate, port fluvial de marfuri si turistic, retea de cai ferate. Decizia investitionala a marilor companii depinde in mod esential de infrastructura. Un areal de dezvoltare trebuie neaparat sa aiba o infrastructura dezvoltata.
  6. Nivelul de dezvoltare a unei societati depinde in mare masura de capacitatea acesteia de a-si sustine batranii. In acest sens, putem imprumuta modele din tarile care au rezolvat aceasta situatie in mod eficient. Realizarea unui complex de blocuri, care la parter sa aiba utilitati precum: cantina in care batranii sa poata manca, servicii medicale non-stop, servicii de asistenta personala, farmacie, club de socializare, etc., iar la etaje garsoniere in care sa poata sa locuiasca batranii care nu pot sa se mai sustina pe cont propriu. Acest sistem, experimentat in nordul Europei, e mult mai uman si eficient, in acelasi timp. In felul acesta inlocuim caminele pentru batrani cu spatii comunitare in care persoanele in varsta isi pastreaza libertatea de miscare, in contextul in care au o sustinere medicala si sociala permanenta.
  7. Realizarea unui centru sportiv integrat care sa cuprinda terenuri de tenis, de atletism, o sala polivalenta si alte facilitati de desfasurare a activitatilor sportive, atat pentru profesionisti, cat si pentru amatori.
  8. Scaderea pretului la energie electrica si termica pentru consumatorul casnic si industrial. In parteneriat public-privat, poate fi produsa energie electrica si termica la pret mult mai mic decat pretul pietei prin valorificarea ecologica a deseurilor menajere si industriale. In acest fel se rezolva si problema colectarii si depozitarii poluante a deseurilor.

Daca nu voi pune in dezbaterea Consiliului Judetean aceste obiective, in primii 2 ani, imi asum responsabilitatea de a-mi da demisia.

Obiectivele specifice ale programului meu politic se incadreaza in obiectivele generale asumate public de USR si diseminate la nivelul unitatilor administrative-teritoriale. Viziunea noastra presupune o schimbare de paradigma in modul de alocare a resurselor, in transparenta actului administrativ, in consultarea si participarea cetateneasca la actul decizional precum si in modul de administrare a resurselor umane.

Politician promitent
Stefanescu Laurentiu Costin

Votant