Începând cu luna septembrie a anului trecut, USR Drobeta Turnu Severin a făcut presiuni în legătură cu situația termoficării. Am transmis interpelări ministerului energiei, primăriei și prefecturii legate de această situație.

În toate răspunsurile primite am fost asigurați că situația e rezolvată, totul e sub control, primăria își face treaba. Realitatea ne-a dovedit din nou că au fost doar vorbe goale.

Chiar dacă PSD are primăria, consiliul local, consiliul județean, guvernul, majoritate în parlament și în senat, nu au reușit să găsească o soluție pentru încălzirea orașului. Acum au început să dea vina unii pe alții și să își ceară demisii, de parcă acestea ar aduce căldura în casele oamenilor.

Ca de obicei, autoritățile se apucă de rezolvarea problemei când nu mai e nevoie. Vine primăvara, apoi vara, și o să uite până iarna viitoare de această problemă, când vor ajunge la concluzia că populația e de vină și nu merită căldură. Până atunci vor mai schimba 2-3 guverne.

Aceasta este o listă cu toate demersurile pe care USR Drobeta Turnu Severin le-a făcut pentru a atrage atenția asupra situației, și pentru a stimula găsirea unor soluții pentru viitor:

  1. Pe 10 septembrie 2017 atrăgeam atenția că problema încălzirii este una socială. Am atras atenția că prețul foarte mare la energia termică, coroborat cu lipsa locurilor de muncă și cu veniturile mici ale populației, va genera o mare problemă pentru plata costurilor cu încălzirea. Anticipam încă de atunci faptul că guvernul nu va avea bani să ofere o sumă consistentă primăriei: „Primăria are nevoie de fonduri pentru subvenția căldurii dar și pentru acoperirea costurilor cu punerea în funcțiune ale cazanelor. Aceste fonduri cel mai probabil vor veni, ca și în anii trecuți din fondul de rezerva la dispoziția primului ministru. Cum bugetul statului nu e deloc într-o situație favorabilă și pe măsură ce se apropie finalul anului pe acesta să fie pusă din ce în ce mai multă presiune datorită creșterilor nesustenabile de cheltuieli în acest an.”

 

  1. Pe 20 septembrie 2017, senatoarea USR Silvia Dinică a transmis o interpelare ministerului energiei cu privire la situația termoficării din Drobeta Turnu Severin.

 

  1. Pe 25 septembrie 2017, tot prin senatoarea Silvia Dinică, am transmis o adresă primăriei Drobeta Turnu Severin prin ceream asigurări că situația termoficării este avută în vedere.

 

  1. Pe 1 octombrie 2017 am atras atenția asupra situației datoriilor populației către SPAET.

 

  1. Pe 3 octombrie 2017 atrăgeam atenția asupra costurilor foarte  mari de operare ale Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică, în situația în care livrează agent termic doar 4 luni pe an.

 

  1. Pe 10 octombrie 2017 atrăgeam atenția asupra modului netransparent prin care se achiziționează păcura de către SPAET.

 

  1. Pe 13 octombrie 2017 am criticat faptul că foarte multe scări de bloc, dar și consumatori individuali, nu au contoare de măsurare a energiei consumate, iar energia consumată era scoasă efectiv „din burtă”.

 

  1. Pe 23 octombrie 2017 primeam răspuns de la ministerul energiei, prin care ni s-a spus că primăria a ales să rezilieze unilateral contractul și că pentru iarna aceasta situația e rezolvată.

 

  1. Pe 4 noiembrie 2017, senatoarea USR Silvia Dinică cerea ministerului energiei informații despre elaborarea planului de acțiune în cazurile de sărăcie energetică.

 

  1. Pe 23 noiembrie 2017 am atras atenția că, consiliul local a adoptat o hotărâre care blochează efectiv debranșările din sistemul centralizat. O cauză importantă a datoriilor de azi este și faptul că oamenii nu sunt lăsați să se debranșeze. Ei doresc acest lucru când nu locuiesc în acel spațiu, când nu mai au bani să plătească, sau când sunt nemulțumiți de condițiile în care se oferă acest serviciu și caută o soluție mai bună. Acești oameni sunt și cei mai predispuși să nu plătească, pentru că, pe bună dreptate, se simt nedreptățiți. Fostul prefect Cristinel Pavel a atacat în instanță această hotărâre, a pierdut în prima instanță, iar prefectul actual Nicolae Drăghiea a ales să nu mai facă apel.

 

  1. Pe 27 noiembrie 2017 atrăgeam atenția că în Drobeta Turnu Severin prețul gigacaloriei este mai mare decât în București. Având în vedere diferența de venituri între cele 2 municipii, era destul de clar că o să fie probleme destul de serioase privind plata căldurii.

 

  1. Pe 3 ianuarie 2018 am arătat că sistemul centralizat de termoficare nu mai este o soluție de luat în calcul și trebuie să ne orientăm deja către alte soluții. Se pare că de abia acum și-a dat și primarul municipiului seama de acest lucru, pornind discuțiile cu reprezentanții firmei de gaz pentru a extinde în regim de urgență rețeaua de gaz.

 

Am constatat că azi, în al 13-lea ceas, după ce a încercat să arunce vina ba pe colegii parlamentari din PSD, ba pe guvern, ba pe populație, că primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin și-a dat seama că trebuie găsită o soluție și ia în calcul mai multe lucruri pe care să le facă pe viitor. Una ar fi extinderea rețelei de gaz, ce ar fi trebuit făcută cu mult timp în urmă. Altele sunt legate de activitatea SPAET, cum ar fi facturarea individuală, ceea ce trebuie să vină la pachet cu contorizarea individuală, permițând astfel locuitorilor să consume doar cât au nevoie sau cât își permit să plătească. Aceasta ar permite deasemenea recuperarea datoriilor direct de la datornici, fără să mai fie implicată asociația. 

 

 

 

Demersurile întreprinse de USR Mehedinți iarna aceasta legate de situația termoficării orașului
Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *