Pentru a proteja interesele financiare ale unora, autoritățile lucrează în tandem pentru a interzice debranșările de la sistemul centralizat de încălzire. În parlament se pregătește modificarea legii alimentării cu energie termică, nr. 325/2006. Conform propunerii de modificare, debranșările for fi interzise în zonele unitare de încălzire. Zona unitară de alimentare cu energie termică este definită de consiliul local.

În Drobeta Turnu Severin, în luna Mai 2016, consiliu local a adoptat o hotărâre prin care se angajează printr-o scrisoare de confort că va declara tot orașul zonă unitară de încălzire cu energie termică.

Pe 17.11.2016, Instituția Prefectului Mehedinți a contestat la tribunal această hotărâre. Deși argumentele au fost foarte bine formulate de fostul prefect, Tribunalul Mehedinți a respins contestația, pe 24.05.2017, când Instituția Prefectului era condusă de actualul prefect, care a decis să nu facă apel la decizie.

În contestație s-a motivăt că: „Considerăm că autoritatea deliberativă nu poate să impună locatarilor, proprietarilor de imobile, instituțiilor publice, modalitatea prin care să își asigure sursa de încălzire, și cu atât mai mult prestatorul de acest serviciu, ajungând în acest fel să constituie un monopol pe piața serviciilor publice, fiind încălcate prevederile legii nr. 51/2006, a serviciilor comunitare de utilități publice.”

Uniunea Salvați România a transmis o interpelare Instituției Prefectului Mehedinți prin care a solicitat lămuriri Prefecturii legate de acest proces și de ce a considerat să nu se facă apel, motivul fiind că „realitățile din 2017” sunt diferite de „realitățile din 2016”. Din ce știm, și în 2016 și în 2017 situația a fost similară: orașul Drobeta Turnu Severin nu dispune de o centrală pentru producerea agentului termic, și se bazează pe inchirierea unor cazane vechi de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, societate aflată în faliment.

Indiferent de realitățile în care ne aflăm, Severinernii for fi ținuți captivi unui sistem de încălzire comunist, indiferent de sursa care va produce căldura. Răspunsul domnului Prefect ne face să ne gândim dacă nu cumva trăim într-o realitate paralelă.

Răspunsul prefecturii:

Motivația contestației făcută de fostul prefect:

 

Autoritățile doresc să țină Severinenii captivi unui sistem de încălzire comunist
Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *