Județul Mehedinți este printre puținele județe din țară care nu are o universitate proprie, având doar secții ale unor facultăți din alte județe. Acest fapt face ca tinerii să plece din județ iar cei care râmân să nu aibă posibilitatea să urmeze studii superioare de calitate. Neavând oameni bine pregătiți nu ne va ajuta la atragerea investițiilor și se va mări și mai mult discrepanța între județul nostru și cele care au centre universitare.

În ultimii ani, în România și în special în orașele mari, cele mai multe investiții au fost dăcute de companii din IT și Tehnologie. Aceste companii nu vor fi niciodata atrase de un județ precum Mehedinți deoarece acesta nu pregătește oameni cu studii superioare în aceste domenii. Dacă nu se schimbă nimic, riscăm să rămânem un județ de mâna a 3-a, rămas mult în urmă față de celelalte.

Oferta educațională din județul Mehedinți este compusă din 3 instituții de învățământ superior: Universitatea din Craiova, Universitatea din București și Scoala Postliceală Sanitară.

În cele ce urmează vom face o scurtă prezentare a facultăților și a specializărilor oferite de cele 3 instituții de învățământ.

Universitatea din Craiova Facultatea de Drept – filiala Dr. Tr. Severin Administrație Publică
Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Management
Administrarea Afacerilor
Contabilitate și Informatică de Gestiune
Finanțe și Bănci
Facultatea de Educație Fizică și Sport Educație fizică și Sportivă
Kinetoterapie și motricitate specială
Facultatea de Mecanică – Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice Ingineria și Protecția Mediului în Industrie
Inginerie Economică Îndustrială
Știința Materialelor
Navigație și Transport Maritim și Fluvial
Facultatea de Litere Limba și Literatura Română
Pedagogia Învățământului primar si secundar
Universitatea din București Facultatea de Geografie – filiala Drobeta Turnu Severin Geografia Turismului
Planificare Teritorială
Școala Postliceală Sanitară Școala Postliceală Sanitară Asistent Medical de Farmacie
Asistent Medical Generalist

 

După cum se poate observa, nici una dintre specializările oferite de facultățile din Mehedinți nu are legătura cu vreunul dintre domeniile cele care atrag cele mai multe investiții în România, și astfel este de înteles de ce acestea se opresc în orașele centre universitare și nu merg mai departe, Investițiile în Mehedinți sunt doar cele care caută muncitori necalificați. Pentru ca judetul să se dezvolte este nevoie nu doar de locuri de muncă oarecare, ci locuri de muncă bine plătite. Aceste locuri de muncă vor aparea doar dacă sistemul de învățământ va scoate oameni de calitate și adaptati ofertei de pe piață.

Singura alternativă ar fi determinarea celor care au plecat sa studieze în alte orase sau țări să se întoarcă, pentru a ridica nivelul de pregătire din județ și astfel să fie atrase investițiile, lucru puțin probabil având în vedere toate problemele din județ.

O soluție care dă rezolve această problemă pe termen mediu și lung ar fi să se deschidă în Mehedinti facultăți cu specific IT, automatică, calculatoare, electronică telecounicații și alte domenii căutate de investitori.

 

Analiză asupra ofertei educaționale din învățământul superior din Mehedinți
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *