În urma unei interpelări făctute de senatoarea USR Silvia Dinică la Ministerul Energiei, acesta a transmis informații cu privire la situația încălzirii orașului Drobeta Turnu Severin, precum și legate de termocentrala care nu s-a mai construit.

Ministerul ne-a transmis că, construcția unei noi termocentrale mai aproape de oraș a fost stabilită fiind soluția optimă de către Institutul de Studii și Proiectări Energetice București. În urma acestei propuneri au fost demarate procedurile pentru o nouă termocentrală. Conform contractului semnat, termenul de finalizare ar fi fost Ianuarie 2017.

Ar fi fost achiziționate echipamente în valoare de 4 milioane de euro, dintr-un total al contractului de 13,7 milioane. Ulterior, lucrările au fost sistate iar SPAET a reziliat unilateral contractul. Firma care trebuia să construiască noua termocentrală a atacat în instanță decizia de reziliere unilaterală.

Pe lângă acțiunea în instanță pentru repunerea contractului în drepturi firma Alfa Ground are alte câteva procese deschise împotriva primăriei Drobeta Turnu Severin prin care cere diverse sume de bani pentru salubrizarea terenului, pentru recuperarea banilor investiți.

La rândul ei, firma Alfa Ground Solutions este executată silit în instanță de angajați, contractori și alte persoane fizice și juridice la care aceasta avea datorii pe care nu le mai poate onora din cauza pierderii contractului.

Dacă Primăria pierde procesele, nu numai că vom rămâne fără centrală, dar vom fi și buni de plată. Bani pe care tot contribuabilii îi vor plăti, fie prin contribuții și taxe mărite, împrumutiri sau printr-o factură și mai mare la energia termică. Statusul proceselor poate fi vizualizat pe portalul instanțelor de judecată.

Căt despre încălzirea în iarna 2017-2018, Ministerul Energiei recunoaște că singura soluție este folosirea cazanelor de la termocentrala Halânga, dar primăria trebuie să se asigure din timp că există surse de finanțare pentru achiziția de combustibil și pentru alte cheltuieli ocazionate de funcționarea cazanelor.

Aici este răspunsul complet transmis de Ministerul Energiei. El se poate găsi si pe site-ul senatului.

Ministerul Energiei dă vina pe Primăria Drobeta Turnu Severin pentru rezilierea unilaterală a contractului pentru construcția noii termocentrale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *