În ultimii ani, contoarele de energie termică care s-au defectat nu au mai fost reparate sau înlocuite cu unele noi. Ca motiv principal a fost invocată lipsa banilor pentru achiziționarea unora noi sau repararea celor existente. Acest motiv pare puțin ciudat având în vedere că Serviciul Public de Alimentare cu Energie termică a cheltuit în perioada iunie 2016 – august 2017 aproape 100 de milioane de lei.

Mai mult decât atât, în condițiile în care 35 de asociații de proprietari, 17 persoane fizice și 8 sociatăți comerciale sunt executate silit de către SPAET, e posibil ca acestea să fie făcute în baza unor facturi care nu reprezintă consumul real al proprietarilor.

Motivul pentru care nu au fost înlocuite sau reparate ar putea fi altul, acela de a umfla facturile facturile de energie termică. Modul de calcul pentru cazul în care nu exista contor de energie termică la scară nu este prevăzut în lege, deoarece legea obligă furnizorul de energie termică să înlocuiască contoarele de energie termică atunci când acestea se strică sau când trebuie duse la verificare. Conform legii 325/2006 – legea serviciului public de alimentare cu energie termică, art. 26, este obligatorie montarea de grupurilor de măsurare.

Care este modul de calcul în cazul în care nu există contor de branșament nu se știe. S-ar zice că se face o medie pe asociație folosindu-se datele de la scările de bloc care au contoare. Mai există varianta în care se consideră o medie a consumurilor pe ultimii ani. În orice caz, utilizatorul nu plătește ceea ce consumă ci plătește ce a consumat cu ani în urmă sau ce consumă vecinii.

Un caz particular o reprezintă încălzirea din iarna 2016-2017, când pretul a fost mult mai mare decât în anii precedenți. Acest fapt a dus mai mult ca sigur la reducerea consumului de energie termică, dar e posibil ca proprietarii să fi plătit aceeași cantitate ca în anii precedenți.

Conform unel licitații apărută pe platforma de aciziții publice SEAP, Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică scoate la licitație verificarea și repararea contoarelor de energie termică defecte. Licitația cuprinde pe de o parte servicii de verificare a contoarelor care funcționează, și pe de altă parte reparația contoarelor de energie termică defecte. Conform descrierii licitației, 2158 de contoare trebuie verificate și 1236 reparate. Asta înseamnă că peste 30% din contoarele de branșament sunt defecte, și un procent apropiat de proprietari care au fost nedreptățiți de SPAET.

 

Suma totală a licitației este între 0,6 și 2,4 milioane, ceea ce înseamnă un cost între 200 și 1000 de lei.

Cum au fost furați severinenii la factura de energie termică
Etichetat pe:        

2 comentarii la „Cum au fost furați severinenii la factura de energie termică

    • 17 noiembrie 2017 la 21:09
      Legătură permanentă

      Modul de calcul este o enigma și este probabil aplicat arbitrar. Am cerut în scris cum s-a determinat în iarna 2016-2017 pentru o scară care nu avea contoar și mi s-a spus că este o procedură internă folosită care nu mă privește. Am cerut asociației în scris să ceară modul de calcul însă nici acest demers nu a avut succes.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *