Bugetul consiliului local Drobeta Turnu Severin a fost drastic afectat de „revoluția fiscală”, fiind cu mult diminuate atât veniturile, în urma „revoluției fiscale”, cât și cheltuielile cu învățământul, în urma mutării plății salariilor profesorilor din sarcina consiliilor locale în sarcina Ministerului Educației.

Pe partea de venituri observăm scăderi drastice la TVA și la impozitul pe venit. Surprinzător, deși taxele și impozitele locale au crescut cu 10% față de anul trecut, veniturile primăriei din impozite și taxe pe proprietate sunt în scădere. Dispar veniturile din transferul proprietăților imobiliare, în urma eliminării acestui impozit, și cele din impozitul pe profit, din cauza măririi pragului pentru a putea fi plătitor de impozit pe profit la 1 milion de euro. Deasemenea, scad încasările din prestări servicii, taxe pentru autorizații, închirieri și dividende, amenzi și subvenții. Singurele venituri care cresc sunt cele din impozitele pe mijloacele de transport și din sumele primite de la Uniunea Europeană.

Pe partea de cheltuieli, avem scăderi spectaculoase la învățământ, din cauza mutării plății salariilor profesorilor de la primărie la ministerul educației, și la combustibili și energie, din cauza renunțării la subvenția generalizată pentru agentul termic. Scăderi nesemnificative mai sunt la cheltuielile cu bunuri și servicii, dobânzi și împrumuturi, protecția mediului și transporturi. Creșteri de cheltuieli apar la cheltuielile cu personalul, evidența persoanelor, ordine publică, cultură, recreere și religie.

Bugetul este foarte mic comparat cu anul trecut, și probabil că autoritățile așteaptă bani printr-o rectificare bugetară, în care se vor acorda bani din pixul prim-ministrului, pe criterii necunoscute.

Acesta este doar bugetul consiliului local, urmând în perioada următoare să analizăm și bugetele individuale ale serviciilor și instituțiilor din subordinea consiliului local.

 

Analiza bugetului consiliului local Drobeta Turnu Severin. „Revoluția fiscală” creează haos în buget.
Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *