Analizând bugetul propus pentru 2018, care cuprinde și proiecțiile pentru anii ce urmează, și comparându-l cu bugetul pentru anul trecut, am constatat că pentru anul 2018 subvențiile acordate pentru energia termică sunt mult mai mici comparativ cu anul 2017, iar începând cu 2019 acestea nu mai există.

Conform legii 161/2016, de la 1 aprilie 2018 primăriile nu mai pot acorda subvenții generalizate la energia termică, ci doar persoanelor cu venituri mici pe baza cererilor depuse de aceștia la primărie sau la asociațiile de proprietari. Mulți fani ai sistemului centralizat de alimentare cu energie termică au sperat că acest termen va fi amânat din nou, dar bugetul pe anul 2018, care va fi votat mâine, elimină aceste speculații.

În bugetul pe anul 2017, au fost prevăzute subvenții în valoare 7,8 milioane de lei, în timp ce în bugetul propus pentru anul 2018 apar subvenții pentru energia termică în valoare de doar 4,4 milioane lei. Estimările pentru 2019, 2020 și 2021 nu prevăd nici un leu să fie acordat pentru subvențiile pentru energie termică. Subvențiile acordate persoanelor cu venituri mici nu sunt incluse aici, ci la capitolul cu ajutoare sociale, acestea fiind și în bugetul din 2017 și cel din 2018 la aproximativ 200.000 ron.

În aceste condiții energia termică produsă în sistem centralizat nu mai este o soluție iar oamenii trebuie să găsească alte soluții pentru încălzirea pe timp de iarnă. Primăria ar trebui să se concentreze pe extinderea mai rapidă a rețelei de gaz pentru a oferi locuitorilor posibilitatea de a alege sistemul de încălzire și pentru a avea o alternativă la sistemul centralizat.

Bugetul consiliului local pe 2018 confirmă că nu se vor mai acorda subvenții generalizate la căldură iar prețul gigacaloriei plătit de populație va crește de la 250 la 465 ron