Deși reabilitarea piciorului Podului lui Traian a fost inclusă în proiectul de reabilitare al muzeului Porțile de Fier, început în 2007, finanțat din fonduri Europene, lucrările la acesta nu au mai început și s-ar putea să nu reînceapă prea curând. Consiliul județean Mehedinți a anunțat că au fost stopate lucrările de reabilitare, deoarece atunci când au scos apa din cuva în care stătea podul – construită inițial pentru a proteja podul de infiltrațiile de apă – și-au dat seama că soluția propusă inițial în proiect nu mai poate fi aplicată.

Este strigător la cer de ce a fost nevoie de 10 ani pentru a constata acest fapt, sau poate că acesta a fost constatat la timp dar ignorat, el fiind adus în atenția publică acum pentru a nu mai fi nici o șansă pentru a fi reabilitat. Finalizarea proiectului a fost amânată de câteva ori, noul termen fiind Decembrie 2018, dar din cauză că e nevoie de o altă soluție este de așteptat ca proiectul să se termine fără ca podul să mai fie reabilitat.

Revoltat de informațiile apărute în presă, deputatul USR Iulian Bulai, membru în comisia de cultură a camerei deputaților a cerut informații de la Direcția Județeană pentru Cultură Mehedinți, pentru a afla unde a fost generat blocajul.

În răspunsul trimis de direcție, printre altele, se spune că lucrările de reabilitare au început de abia în toamna anului 2017. Deși proiectul mare a început în 2007, lucrările la piciorul podului au început de abia în 2017, în condițiile în care acesta era unul dintre cele mai importante obiective. Considerăm această întârziere fie ignoranță, fie incompetență, sau chiar rea credință din cauza autorităților.

Din cauza noilor „descoperiri”, făcute în toamna anului 2017, soluția propusă inițial nu mai poate fi pusă în aplicare și s-a format o comisie din experți arheologi și arhitecți pentru a propune altă soluție. Probabil că aceasta va veni destul de târziu încât să nu mai poată fi pusă în practică înainte de termenul de finalizare al proiectului, fiind necesar unul nou pentru a reabilita piciorul podului. Asta poate face ca reabilitarea să fie amânată pe termen nedeterminat, având în vedere în special viteza cu care lucrează consiliul județean.

Considerăm Piciorul Podului lui Traian, un monument foarte important pentru întreaga țara. Podul lui Traian, a cărui construcție a durat 2 ani, între 103 și 105, este reprezentat și pe stema României, în cadranul din dreapta jos, aferent Olteniei și Banatului. Din această cauză, indiferent când va fi gata soluția propusă de Comisia Națională de Arheologie, să facă în regim de urgență toate demersurile necesare pentru finanțarea și executarea reabilitării piciorului podului.

Mai jos regăsiți solicitarea trimisă de deputatul USR Iulian Bulai si răspunsul primit de la Direcția Județeană pentru Cultură Mehedinți.

 

 

Piciorul Podului lui Traian, victima incompetenței și ignoranței autorităților județene
Etichetat pe:                                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *