Lipsa locurilor de muncă și salariile mici sunte cele mai mari probleme cu care se confruntă județul Mehedinți. Locurile de munca sunt puține, iar cele care sunt, în mare parte a lor necesită muncă necalificată și în consecință sunt foarte prost plătite. Principalele cauze sunt corupția la nivel înalt și lipsa unei strategii priving educația la nivelul județului. În acest moment oferta educațională este orientată pentru a scoate diplome cât mai ușor, ci nu pentru a scoate oameni pregătiți pentru ceea ce are nevoie piața muncii.

Problema corupției se poate rezolva doar prin participarea în număr mai mare la vot. Avem în județ 14 cazuri de aleși locali în incompatibilitate sau conflict de interese depistați de Agenția Națională de Ingegritate doar în ultimii 2 ani. Printre aceștia sunt primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, primarul orașului Vânju Mare mare și secretarul primăriei municipiului Orșova. Aceștia ori au obținut foloase necuvenite pentru ei sau pentru persoane fizice sau juridice afiliate, ori s-au aflat in incompatibilitate de funcții ( primar și administrator de societate comercială ). La alegerile trecute au votat doar jumătate din Mehedințenii cu drept de vot. Probabil aceste cazuri nu ar mai fi fost de actualitate dacă prezența la urne ar fi fost mai mare.

Situația educației din județul Mehedinți a ajuns așa deoarece nimeni nu a fost interesat ca aceasta să meargă bine. Oamenii educați și cu o meserie sigură sunt mult mai greu de manipulat decât cei neinformați care depind de stat pentru diverse ajutoare sociale.

Oferta educațională din sistemul de învățământ superior din Mehedinți nu este făcută pentru a scoate oameni pregătiți pentru ce cere piața muncii în ziua de azi, și pentru a atrage companiile să își deschidă puncte de lucru. Deasemenea, școlile profesionale sunt ca și inexistente.

Un domeniu care ar ajuta foarte mult judetul să crească este IT-ul. În ziua de azi aproape totul e digitalizat și toate companiile au nevoie de sisteme informatice, de programe pentru calculator, de site-uri si magazine online pentru a își vinde produsele sau serviciile. Sistemul de învățământ din județul Mehedinți nu pregătește oameni buni în IT. Nu avem nici măcar o singura specializare la facultățile din oraș care să pregătească viitorii absolvenți măcar pentru a opera sistemele informatice folosite în companii.

Tot prin intermediul oamenilor foarte bine pregătiți în IT se poate ameliora situația locurilor de munca foarte prost plătite. IT-ul este unul dintre puținele domenii în care cineva își poate oferi serviciile clienților din toată țara sau chiar din toată lumea, astfel creându-se locuri de muncă foarte bine plătite. Deasemenea, mehedințenii pregătiți în IT se pot angaja direct la companii din alte orașe sau din alte țări lucrând de acasă.

Cea mai bună soluție pentru a profita din plin de domeniul IT, unul în care sunt cele mai mari salarii din România, ar fi să avem o facultate specializată pe informatică, pentru a da șansa celor care vor să urmeze acest domeniu să rămână în județ și pentru a da șansa celor care nu au resurse materiale să meargă la facultăți în alte orașe să rămână acasă și să învete ceva ce îl va ajuta enorm în viață.

O altă soluție ar fi ca la cursurile de specializare oferite gratuit șomerilor, în loc să se facă cursuri de ospătar sau de agent comercial ( vânzători ), să se facă cursuri reale de IT unde oamenii să învețe să opereze sisteme informaționale, să facă site-uri, magazine online, sau programe pentru calculator.

 

Soluția pentru lipsa locurilor de muncă este o strategie bună pe educație în județul Mehedinți
Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *