Conform unui studiu realizat de Uniunea Salvați România filiala Galați pe baza datelor primite de la Ministerul Afacerilor Interne, între 2012 și 2016 au fost traduse 1878 de certificate de naștere emise în străinătate pentru copii români, numai în județul Mehedinți. Acest număr reprezintă 19,43% din totalul certificatelor emise pentru copii români în țară și în străinătate.

Faptul este și mai îngrijorător pentru că acest număr nu îi include pe copiii ai căror părinți nu au au înregistrat certificatele de naștere la oficiile de stare civilă din România, sau a căror părinți nu mai au domiciliu stabil în România,  și implicit nu i-au putut aronda unui teritoriu. Este posibil ca procentul să fie și mai mare.

Acest studiu arată că emigrația este un fenomen mult mai grav decât se crede, mai ales în județele săcare precum Mehedințiul, fiind depășit doar de județul Ilfov, Vaslui și Suceava.

Fenumenul emigrației este chiar mai grav, deoarece acest 20% reprezintă doar copiii români care s-au născut în străinătate. Nu sunt luați în calcul cei care au plecat dar nu și-au întemeiat încă o familie, sau cei care au plecat cu copii cu tot în străinătate.

Dezastru demografic în județul Mehedinți: aproape 20% din copiii mehedințenilor s-au născut în străinătate în ultimii 4 ani