Deși Mehedințiul este unul dintre județele care stau cel mai prost cu economia, se pare că primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin nu este interesată să încurajeze economia locală și investițiile. Cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice este de 0,4%, în timp ce în Municipiul București cota de impozitare este de doar 0,2%.

În categoria clădirilor nerezidențiale intră orice clădire care are altă destinație decât cea de locuință ( hale de producție, hale de depozitare, ateliere de orice fel, clădiri de birouri, și multe altele ), dar și un spațiu dintr-un apartament sau dintr-o casă în care își au sediu firmele.

Cota de 0.4% se aplică la valoarea imobilului stabilit printr-un raport de evaluare al unui evaluator autorizat. Asta înseamnă că pe lângă impozitul mare datorat, proprietarii de astfel de imobile trebuie ca din cinci în cinci ani să evalueze imobilul. În caz contrar, acesta va plăti o cotă de 2% din valoarea de calcul stabilită conform codului fiscal.

Pentru clădirile rezidentiale detinute de persoane fizice, impozitul este același în Drobeta Turnu Severin ca și în Municipiul București, în cotă de 0.1%. În acest caz, valoarea impozabilă la care se aplică cota de 0.1% este stabilit printr-un calcul explicat în codul fiscal. Se pornește de la o valoare de 1000 lei pe metru pătrat, la care se adaugă coeficientul localității și al zonei din care face parte imobilul. Acest coeficient pentru zona A din Drobeta Turnu Severin este de 2,4, în timp ce pentru București zona A este de 2,6. O diferență foarte mică ținând cont de faptul că în Drobeta Turnu Severin aproape tot orașul este considerat zona A ( în afară de periferie și de cartierele Banovița și Schela Cladovei care se afla în zona B, și Gura Văii care se află în zona C ), iar prețurile apartamentelor sunt de 2-3 ori mai mici față de București.

Modul de calcul pentru clădirile rezidențiale detinute de persoane fizice nu ține cont de valoarea de piață a imobilului.

Un exemplu concret pentru un apartament de 2 camere de 50 metri pătrați utili. Impozitul se calculează la suprafața contruită, și pentru a o determina pe aceasta din urmă se aplică un coeficient de 1.4. Suprafața impozabilă devine 70mp. Dacă acest apartament este situat în Drobeta Turnu Severin, valoarea la care se aplică impozitul de 0.1% este de 168.000 lei, rezultând un impozit de 168 lei. Un apartament cu aceeași suprafață situat în cartierul Dristor din București, ce face parte din zona B a orașului va avea o valoare impozabilă de 175.000 lei, rezultând un impozit anual de 175 ron. Este o diferență foarte mică având în vedere că un apartament în București este de 2-3 ori mai scump decât un apartament în Drobeta Turnu Severin.

Modul de calcul al impozitelor este stabilit de codul fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 și poate fi consultat pe site-ul ANAF, la care se aplică cotele stabilite de consiliul local al fiecărei localităti. Pentru Drobeta Turnu Severin cotele de impozit au fost stabilite prin HCL 145/2015 și modificat prin HCL 5/2016. Pentru București cotele au fost stabilite prin HCG 218/2015.

 

Impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice, dublu în Severin față de București
Etichetat pe:    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *