De acum 2 ani când Regia Autonomă pentru activități nucleare, ce deținea termocentrala care asigura agentul termic pentru orașul Dr. Tr. Severin, a intrat în insolvență, orașul se confruntă cu probleme la încălzirea locuințelor și aceste probleme probabil vor mai continua încă câtiva ani. Această problemă este amplificată de lipsa rețelei de gaz. Deși gazul a ajuns în oraș în 2007 ( acum 10 ani ), conectarea locuințelor și mai ales a blocurilor a fost limitată pentru a nu concura cu sistemul centralizat de energie termică de unde mulți obțineau beneficii.

Gigacaloria în sistemul centralizat aproape la fel de scumpă ca cea produsă pe curent

În iarna 2016-2017, prețul unei Gigacalorii a fost stabilit la 465 RON. Locuințele au beneficiat de o subvenție de la primărie în valoare de 215 RON, ducând prețul la 250. Diferența de bani este plătită tot din banii contribuabililor, adică tot ai noștri.

Prețul de 465 RON este plătit integral de către spații cu altă destinație decât cea de locuință. Acest preț este comparabil cu cel plătit pe o gigacalorie produsă pe curent. Diferența este că la sistemul centralizat se plătesc și pierderile în subsoluri și pe spațiile comune care nu necesită încălzire.

Producerea unei gigacalorii pe gaz sau folosind sisteme de pompe de căldură ar fi undeva sub 200 RON, fără a se mai adăuga pierderile din subsoluri si spațiile comune.

Mulți locuitori nu au bani să își plătească datoriile la căldură

Termoficarea orașului este o problemă socială deoarece în Dr. Tr. Severin salariile sunt mici iar mulți oameni nu au loc de muncă. La acestea se adaugă lipsă posibilității de debranșare sau de închidere temporară a încălzirii apartamentului pentru a nu se acumula datorii suplimentare. Altă problemă este că nu se poate întrerupe căldura în apartamentele celor care nu au posibilitatea să plătească facturile.

Aceste datorii au dus la situația în care Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din cadrul primăriei să deschidă zeci de proceduri de executare silita împotriva asociațiilor de proprietari. Sistarea energiei termice către asociații întregi de proprietari ar fi o soluție și mai proastă deoarece ar fi afectați și cei care își plătesc la zi toate cheltuielile.

Oamenii își pierd apartamentele din cauza datoriilor la întreținere

Finalul acestor situații dramatice este constă în executarea silită a proprietarilor rău platnici de către asociații și pierderea apartamentelor. Aceste datorii sunt doar cele din ultimii 2 ani de când furnizorul de energie termică este Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică. Există foarte multe datorii ale asociațiilor de proprietari către Regia autonomă pentru activități nucleare, care a fost furnizorul de energie termică până în anul 2015.

Ineficiența sistemelor centralizate de termoficare

În percepția oamenilor s-a împământeni mit-ul că sistemele centralizate sunt cele mai eficiente. Practica din România însă demonstrează contrariul. Motivul principal sunt pierderile de pe rețea – de la termocentrală la punctele termice, și de la punctele termice în apartamente. Aceste pierderi se adaugă la costul final al gigacaloriei. La aceste pierderi care nu sunt înregistrate se adaugă și pierderile din rețelele interne ale imobilelor: în subsoluri și în spațiile unde încălzirea nu este necesară. Toate aceste pierderi duc la un consum mult mai mare decât căldura care ajunge în apartamente.

Întreținerea rețelei de transport a agentului termic este mult mai costisitoare decât întreținerea conductelor de gaz sau cablurilor de curent. Pentru operarea termocentralei și a punctelor termice este nevoie de mult mai mult personal decât în cazul distribuției de gaz sau de curent. Pentru a beneficia de eficiență mai mare, proprietarii apartamentelor trebuie să își întrețină instalațiile interioare de distribuție și să le izoleze. Aceste costuri sunt suportate de locatari și se adaugă la costul total cu încălzirea.

La toate acestea se adaugă rigiditatea sistemelor de încălzire centralizată cu distribuție pe verticală. Un proprietar care se află în dificultate de plată trebuie să continue să plătească căldura si să continue să se îngroape în datorii. Debranșările sunt aproape imposibil de realizat deoarece este nevoie de acordul vecinilor care nu au nici un interes sa îl dea. Chiar și debranșat, un apartament va acumula datorii la căldură din cauza țevilor care trec prin locuințe.

Sistemul centralizat nu este o soluție pentru viitor

În ultimii ani din ce în ce mai multe orașe renunță la sistemul de încălzire cu energie termică din cauza problemelor cu aceste sistem și din cauza alternativelor mult mai ieftine și mai eficiente. În 2015 mai erau doar 67 de orașe din 320 în care mai funcționează sistemul centralizat de încălzire.

Lipsa alternativelor ne ține captivi

În Dr. Tr. Severin nu există alternativă pentru proprietarii de apartamente la sistemul centralizat de încălzire. Rețeaua de gaz a fost intenționat blocată pentru a nu face concurență la sistemul centralizat unde probabil mulți conducători aveau interese. Curentul este singurul disponibil dar rețeaua blocului ne este dimensionată corespunzător pentru a face față încălzirii pe timp de iarna a unui bloc întreg.

Ce ne așteaptă în iarna 2017-2018

În iarna 2015-2016, furnizarea agentului termic a început pe 5 Noiembrie. În iarna 2016-2017 a început pe 17 noiembrie și a fost sistat pe 24 martie. Este de așteptat, ca în condițiile în care singura soluție este folosirea cazanelor de pe platforma termo, pe care primăria deja le-a închiriat, acestea funcționând pe păcura ce are un cost de producție foarte mare, livrarea agentului termic sa înceapă din ce în ce mai târziu pentru a minimiza costurile. Primăria are nevoie de fonduri pentru subveția căldurii dar și pentru acoperirea costurilor cu punerea în funcțiune ale cazanelor. Aceste fonduri cel mai probabil vor veni, ca și în anii trecuti din fondul de rezerva la dispoziția primului ministru. Cum bugetul statului nu e deloc într-o situație favorabilă și pe măsură ce se apropie finalul anului pe acesta să fie pusă din ce în ce mai multă presiune datorită creșterilor nesustenabile de cheltuieli în acest an. Din aceste considerente este de așteptat ca agentul termic să fie furnizat și mai tarziu și să se rezume doar la cele 3 luni grele: decembrie, ianuarie și februarie.

Ce se întâmplă cu școlile și cu spitalele

Anul trecut s-a discutat chiar de suspendarea orelor de curs în școli. Până la urmă s-a ales doar varianta reducerii orelor la 45 de minute pentru scurtarea programului. Fiecare se descurcă cum poate. La școli, părinții pun bani mână de la mână să cumpere aparate de aer condiționat pentru clase.

Spitalul județean și-a achiziționat anul trecut aparate de aer condiționat pentru a își putea continua activitatea.

Ce soluții ar fi existat

În primul rând, primăria ar fi trebuit să asigure o soluție alternativă de încălzire pentru școli, spitale și alte instituții publice de importanță mare. Aceasta ar fi putut fi realziată prin extinderea rețelei de gaz la aceste obiective. Acolo unde rețeaua de gaz nu s-ar fi putut extinde în timp util ar fi exista posibilitatea de instalare a unei centrale pe peleți, pe curent ( la pachet cu imbunatatirea retelei de curent ), sau chiar pe lemne.

Pentru blocuri, alte orașe din țara au ales instalarea de micro-centrale în cogenerare la punctele termice. Însă în Dr. Tr. Severin ne lovim de aceeași problemă, și anume extinderea rețelei de gaz.

După cum se vede, prioritatea zero ar fi urgentarea extinderii rețelei de gaz ce ar putea rezolva problema și la instituții publice, și la case și la blocuri. Pe termen lung, sursele de încălzire cu sisteme de pompe de caldură, pe peleți sau pe curent trebuie să reprezinte o alternativă reală la încălzirea pe combustivili fosili ( cărbune, gaze naturale ).

 

 

 

 

 

Problema încălzirii orașului Dr. Tr. Severin este una socială!
Etichetat pe:                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *